Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Československo 1989 versus Česko 2016. Jak a co zdražilo?

Na sklonku komunismu stálo lahvové "výčepní" pivo v samoobsluhách 2,50 Kčs, nyní ho v supermarketech seženete v průměru za 10,51 Kč. Jenže od té doby výrazně narostly i platy. Jak to tedy je - můžeme si nyní pořídit víc piv než v roce 1989?

17.11.2016
SDÍLEJ:

Foto: Deník Data

Mzda za poslední více než čtvrtstoletí vzrostla zhruba osmkrát, pivo zdražilo čtyřikrát. Tedy pivaři si jich mohou dovolit zhruba dvakrát více než v roce 1989.

Deník na základě dat Českého statistického úřadu propočítal i ceny ostatního zboží ve vztahu k průměrné mzdě. K jakému závěru dospěl? Žilo se za komunistů líp, jak tvrdí nemalý počet lidí v internetových diskusích?

Rozhodně ne.

Ukazuje se, že z průměrného platu platu si můžeme pořídit více prakticky veškerého spotřebního zboží i běžných služeb.

Bůček i eidam v pohodě

Chleba stojí v přepočtu na plat pořád zhruba stejně. Oblíbená pochutina Čechů - bůček - zdražil 3,6krát. A univerzální přísada do českých jídel - eidam - 4,7krát (Ještě jednou připomínáme, že platy vzrostly osmkrát.)

Před blížícím se adventem může potěšit, že suroviny na pečení vánočního cukroví jsou nyní také výhodnější. Hrubá mouka je dražší třikrát, máslo 3,6krát, vejce 2,3krát. Jen mléko podražilo o něco víc, než narostly platy, a to 8,9krát.

Taktéž oblečení či elektronika je prakticky bezezbytku levnější. Jedinou výjimkou podle dat Českého statistického úřadu je tužková 1,5voltová baterie. Ale statistiky už nehovoří nic o její výdrži v roce 1989 a nyní.

Nicméně ti, co topí uhlím, z vývoje posledních desetiletí radost mít nemůžou. Hnědé uhlí zdražilo skoro 13krát a černé dokonce více než 15krát. A odvoz popela 29krát.

Služby? Jak které

Když jdeme na oběd do hospody a dáme si třeba svíčkovou, opět utratíme poměrně méně. Svíčková zdražila ani ne 6krát. Ale třeba přílohové knedlíky 14krát. Když oběd spláchneme v restauraci pivem, pořád zaplatíme méně. Zdražilo jen 6krát.

Nicméně se nevyplatí být abstinentem. Třetinka minerální pramenité vody v restauraci je nyní dražší 25krát.

Autor: Aleš Vojíř

17.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Za mlsání si připlatíme. Cukráři kvůli máslu zdražují

/INFOGRAFIKA/ - Pokud rádi šetříte, na podzim vaše peněženky při sfoukání svíček z dortu při rodinných oslavách zapláčou. Kvůli rostoucím cenám másla zdraží i cukráři.

Počet manželských smluv je letos rekordní. Má ji pětina snoubenců

/INFOGRAFIKA/ Notáři letos sepíší dosud největší počet ujednání o budoucím majetku.

Kde povodeň pomohla aneb Příběh vzestupu Karlína

Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejstarší pražské předměstí se proměnilo ze zanedbané tovární čtvrti v prestižní adresu plnou kanceláří, kaváren a hipsterů.

Sršni, vosy, klíšťata, blesk či snad slunce? Kdo je největší letní zabiják

Nebezpečná je už samotná cesta za letními radovánkami: loni o prázdninách zemřelo na silnicích 120 lidí.

Voda poráží pivo. Alespoň v letních vedrech

Když chtějí Češi v horkých letních dnech uhasit žízeň, nejčastěji si natočí obyčejnou vodu z kohoutku. Pak si dojdou pro pivo „ze sedmého schodu“, nebo z ledničky vytáhnou minerálku. Při večerní grilovačce si ale lidé nejraději dopřejí vychlazenou desítku či dvanáctku. Vyplývá to z průzkumu agentury SANEP pro Deník, ve kterém šestnáct set respondentů odpovídalo na otázku, co pijí v létě nejčastěji.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení