Mzda za poslední více než čtvrtstoletí vzrostla zhruba osmkrát, pivo zdražilo čtyřikrát. Tedy pivaři si jich mohou dovolit zhruba dvakrát více než v roce 1989.

Deník na základě dat Českého statistického úřadu propočítal i ceny ostatního zboží ve vztahu k průměrné mzdě. K jakému závěru dospěl? Žilo se za komunistů líp, jak tvrdí nemalý počet lidí v internetových diskusích?

Rozhodně ne.

Ukazuje se, že z průměrného platu platu si můžeme pořídit více prakticky veškerého spotřebního zboží i běžných služeb.

Bůček i eidam v pohodě

Chleba stojí v přepočtu na plat pořád zhruba stejně. Oblíbená pochutina Čechů - bůček - zdražil 3,6krát. A univerzální přísada do českých jídel - eidam - 4,7krát (Ještě jednou připomínáme, že platy vzrostly osmkrát.)

Před blížícím se adventem může potěšit, že suroviny na pečení vánočního cukroví jsou nyní také výhodnější. Hrubá mouka je dražší třikrát, máslo 3,6krát, vejce 2,3krát. Jen mléko podražilo o něco víc, než narostly platy, a to 8,9krát.

Taktéž oblečení či elektronika je prakticky bezezbytku levnější. Jedinou výjimkou podle dat Českého statistického úřadu je tužková 1,5voltová baterie. Ale statistiky už nehovoří nic o její výdrži v roce 1989 a nyní.

Nicméně ti, co topí uhlím, z vývoje posledních desetiletí radost mít nemůžou. Hnědé uhlí zdražilo skoro 13krát a černé dokonce více než 15krát. A odvoz popela 29krát.

Služby? Jak které

Když jdeme na oběd do hospody a dáme si třeba svíčkovou, opět utratíme poměrně méně. Svíčková zdražila ani ne 6krát. Ale třeba přílohové knedlíky 14krát. Když oběd spláchneme v restauraci pivem, pořád zaplatíme méně. Zdražilo jen 6krát.

Nicméně se nevyplatí být abstinentem. Třetinka minerální pramenité vody v restauraci je nyní dražší 25krát.

Zdroj: Luboš Gregor