Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dvě třetiny Čechů grilují. Nezanevřeli ani na špekáčky

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ O pozici nejoblíbenějšího masa na ohni se dělí vepřové s kuřecím. Na hovězí – například steaky – si kuchtíci příliš netroufají.

21.7.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ČTK/DPA

Ani v éře stále populárnějšího grilování nejrůznějších mas, sýrů či burgerů nezapomínají Češi na lety prověřenou lahůdku tuzemských trampů – buřty opečené nad ohněm.

Této nezdravé, ale chutné kratochvíli se alespoň jednou v létě věnuje dokonce víc lidí než opékání pochutin na grilu, vyplývá z průzkumu agentury SANEP pro Deník mezi více než tisícovkou respondentů.

Buřty podle něj opéká v létě 73 procent lidí, gril alespoň jednou za sezonu rozžhaví 69 procent Čechů.

Uzeniny nicméně nezmizí z talířů ani ve chvíli, kdy se sejde rodina či přátelé právě u grilu. V takovém případě na něm sice končí skoro pokaždé maso, ale tři čtvrtiny kuchtíků na něj přidávají i klobásy a další uzeniny, vyplývá z průzkumu společnosti Dunnhumby pro řetězec Tesco.

O pozici nejoblíbenějšího masa se dle něj dělí téměř rovným dílem vepřové a kuřecí. Naopak připravit na ohni pořádný hovězí steak se Češi stále moc neodvažují, griluje je jen sedm procent.

A čím maso či špekáčky zapíjíme? Naprostou jedničkou je pivo, které si podle průzkumu mezi zákazníky řetězce Albert dopřávají dvě třetiny lidí u grilu. Na druhém místě se umístilo víno. Voda – ať už obyčejná kohoutková, či minerální – obsadila až třetí místo se sedmi procenty.

Prozvětšení klikněte na grafiku

Co patří na oheň.

Autor: Aleš Vojíř

Grilujete, nebo raději opékáte špekáčky?

Upřednostňuji grilování

50 %

Raději opékám špekáčky

50 %

Hlasovalo: 22

21.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Za mlsání si připlatíme. Cukráři kvůli máslu zdražují

/INFOGRAFIKA/ - Pokud rádi šetříte, na podzim vaše peněženky při sfoukání svíček z dortu při rodinných oslavách zapláčou. Kvůli rostoucím cenám másla zdraží i cukráři.

Počet manželských smluv je letos rekordní. Má ji pětina snoubenců

/INFOGRAFIKA/ Notáři letos sepíší dosud největší počet ujednání o budoucím majetku.

Kde povodeň pomohla aneb Příběh vzestupu Karlína

Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejstarší pražské předměstí se proměnilo ze zanedbané tovární čtvrti v prestižní adresu plnou kanceláří, kaváren a hipsterů.

Sršni, vosy, klíšťata, blesk či snad slunce? Kdo je největší letní zabiják

Nebezpečná je už samotná cesta za letními radovánkami: loni o prázdninách zemřelo na silnicích 120 lidí.

Voda poráží pivo. Alespoň v letních vedrech

Když chtějí Češi v horkých letních dnech uhasit žízeň, nejčastěji si natočí obyčejnou vodu z kohoutku. Pak si dojdou pro pivo „ze sedmého schodu“, nebo z ledničky vytáhnou minerálku. Při večerní grilovačce si ale lidé nejraději dopřejí vychlazenou desítku či dvanáctku. Vyplývá to z průzkumu agentury SANEP pro Deník, ve kterém šestnáct set respondentů odpovídalo na otázku, co pijí v létě nejčastěji.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení