Když nemůžeš, přidej! Motto nejúspěšnějšího česko(slovenského) vytrvalce a legendy světové atletiky Emila Zátopka vyznává stále více Čechů. Pravidelně si už chodí zaběhat zhruba každý sedmý.

Užít si pohyb na čerstvém vzduchu mohou i na osmdesátce pětikilometrových tras certifikovaných Českým atletickým svazem.

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

Zdroj: Deník Data

„Na téměř čtyřiceti FreeRun tratích navíc běhají zapálení kouči a jejich skupiny. Můžou pomoci do začátku, dát cenné rady,“ říká Štěpán Hickl z týmu organizátorů RunCzech běžecké ligy. „Do skupin se můžou přidat jak začátečníci, tak všichni sportovci, kteří běhají jen pro radost bez ohledu na rychlost nebo vytrvalost.“

Ostatně běh je podle ankety webu Srovname.cz hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem.

Když už si hobby běžci nazují boty, většina z nich zvládne vzdálenost odpovídající jednomu až dvěma okruhům zmíněných certifikovaných FreeRun tras – tedy pět až deset kilometrů.
Nejčastěji vyrážejí do parků, lesů či na asfaltky vpodečer a pak ráno.

A proč vůbec „hobbíci“ běhají? Často chtějí jen relaxovat, „vypnout“, nejde jim o lámání osobních rekordů. Není tak divu, že na otázku „na co myslíte při běhání“ nejčastěji odpovídají „na nic“. Až pak v anketě Srovnavame.cz zabodovaly myšlenky na běh samotný, přírodu, práci či plány do budoucnosti.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř