Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Okurková sezona začíná. Bude kvůli suchu co chroupat?

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Nakládačky to u Čechů prohrávají. Spořádají jich 2,5 kilogramu na hlavu ročně. Salátovek snědí víc.

25.7.2017
SDÍLEJ:

Nakládačky. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Okurková sezona? Jak ta novinářská, tak ta zemědělská právě odstartovaly. „Jedeme na tři směny,“ říká Petr Kopáček, mluvčí firmy Hamé, která v bzeneckém závodě nakládá do sklenic okurky populární značky Znojmia. „Předpokládáme, že jejich zpracování bude pokračovat až do září,“ dodává.

Sklizeň nakládaček v posledních letech rostla. Loni jich zemědělci sesbírali z polí 9,6 tisíce tun, domácnosti přispěly dalšími 17,5 tisíce tun.

Jaká bude úroda letos?

Podle firem, které se na pěstování okurek specializují, by jich mělo být dost i letos. „Ani sucha nás nijak neohrozila, protože máme okurky pod stálou kapkovou závlahou,“ řekla Deníku Simona Zoufalá ze společnosti ZOŠI Agro z Nových Bránic u Brna. Letošní sezona se podle ní proto vydařila.

Nicméně třeba farmářka z Vacenovic na Hodonínsku Petra Blahušková tak optimistická není. „Okurky nám pomrzly, museli jsme je podsadit. Mají zpoždění abude jich méně,“ svěřila se Hodonínskému deníku.

Zákazníci v obchodech by však neměli žádnou změnu k horšímu zaznamenat, tvrdí Kopáček z Hamé.

Nakládačky nicméně v posledních letech u Čechů prohrávají s dalšími okurkami – salátovými.

Nakládaček Češi ročně spořádají 2,5 kilogramu na hlavu. Salátovek snědí kolem 6,5 kila.

Autor: Jiří Janda, Aleš Vojíř

25.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Za mlsání si připlatíme. Cukráři kvůli máslu zdražují

/INFOGRAFIKA/ - Pokud rádi šetříte, na podzim vaše peněženky při sfoukání svíček z dortu při rodinných oslavách zapláčou. Kvůli rostoucím cenám másla zdraží i cukráři.

Počet manželských smluv je letos rekordní. Má ji pětina snoubenců

/INFOGRAFIKA/ Notáři letos sepíší dosud největší počet ujednání o budoucím majetku.

Kde povodeň pomohla aneb Příběh vzestupu Karlína

Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejstarší pražské předměstí se proměnilo ze zanedbané tovární čtvrti v prestižní adresu plnou kanceláří, kaváren a hipsterů.

Sršni, vosy, klíšťata, blesk či snad slunce? Kdo je největší letní zabiják

Nebezpečná je už samotná cesta za letními radovánkami: loni o prázdninách zemřelo na silnicích 120 lidí.

Voda poráží pivo. Alespoň v letních vedrech

Když chtějí Češi v horkých letních dnech uhasit žízeň, nejčastěji si natočí obyčejnou vodu z kohoutku. Pak si dojdou pro pivo „ze sedmého schodu“, nebo z ledničky vytáhnou minerálku. Při večerní grilovačce si ale lidé nejraději dopřejí vychlazenou desítku či dvanáctku. Vyplývá to z průzkumu agentury SANEP pro Deník, ve kterém šestnáct set respondentů odpovídalo na otázku, co pijí v létě nejčastěji.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení