Téměř 32 tisíc studentů středních škol rozhodlo: kdyby nadcházející regionální volby dopadly tak, jak si přejí mladí lidé od 15 let, ve většině krajů by měli největší šanci vládnout z pozice hejtmanů zástupci České pirátské strany.

Ta zvítězila hned v pěti krajích. V dalších třech regionech "Piráti" dominovali na společné kandidátce se Stranou zelených, vyplývá z výsledků Studentských voleb, které na 254 středních školách pořádal vzdělávací program Jeden svět na školách neziskové organizace Člověk v tísni.

Z parlamentních stran nejvíce zabodovalo hnutí ANO 2011 vedené ministrem financí Andrejem Babišem. Na prvním místě se ocitlo ve třech krajích. V Praze (kde se ale letos krajské volby nekonají) by vyhrála TOP 09. Na Zlínsku by zvítězila strana Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). A na Karlovarsku by vyhrála kandidátka uskupení PRO Zdraví a Sport.

„Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky Studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci," říká k výsledkům ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota. „Je zřejmé, že strach a nejistota, které v souvislosti s migrační krizí prostupují naší společností, názorová polarizace a nenávistné projevy ovlivňují i názory a postoje mladých lidí a projevily se i v jejich hlasování ve Studentských volbách."

Ve "volbách nanečisto" tak výrazněji bodovaly kandidátky uskupení jako "Ne ilegální imigraci - peníze raději pro naše lidi", "Úsvit s Blokem proti islamizaci" či "Dělnická strana sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme!".

Krajské volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako ty skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše se událo pod vedením pedagogů, kteří po konci voleb odeslali prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala agentura Millward Brown.