Mouka, máslo, olej, alei pohonné hmoty, plyn či uhlí. Problematická na současné inflaci není jen její rekordní výše, která v květnu poskočilaz dubnových 14,2 procenta na rovných 16 procent, ale hlavně skutečnost, že ji ženou vpřed ty nejzákladnější potraviny, energie a bydlení.Za cukr, mouku ani benzin zkrátka žádná levnější alternativa není.

Nejrychlejší v celém regionu

Inflace zrychluje nepřetržitě už od loňského června. Každý měsíc je vyšší než ten předchozí. Ještě na konci minulého roku se pohybovala těsně pod sedmi procenty, následovala však série prudkých skoků.

Růst cen v Česku je navíc čtvrtý nejrychlejší v Evropě. Horší situace je už jen v Turecku, které trápí extrémní 70procentní inflace, v Litvěa v Estonsku. Všechny státy střední Evropy měly v dubnu, za který jsou dostupná poslední porovnatelná data, inflaci výrazně nižší než ČR, Rakousko téměř o polovinu.

Podezřelý růst marží

Hlavní příčinou současného zdražování zůstává ruská agrese na Ukrajině. „To se týká ropy, jejíž dovoz z Ruska se západní státy snaží eliminovat, a také některých zemědělských a průmyslových surovin, které se pěstují či těží na Ukrajině,“ podotýká Jan Macek, produktový manažer společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Roli podle něj ale stále hraje i zamrznutí globálního obchodu v důsledku pandemie covidu-19.

Podle Lukáše Kovandy, ekonoma Trinity Bank, navíc aktuální drahoty zneužívají obchodní řetězce k navyšování svých marží. „Jedná se hlavně o kuře, máslo, vejce a mouku,“ upřesnil ekonom s tím, že obchodníci tyto výrobky zdražili až třikrát více, než o kolik zvýšili cenu jejich dodavatelé.

Český statistický úřadv květnu zaznamenal meziroční nárůst ceny u 855z celkového počtu 915 sledovaných položek. K největšímu posunu směrem nahoru došlo u jízdného pro studenty a seniory, kde stát snížil slevu ze 75 na 50 procent.

Existuje ale i 33 položek,za které dnes zaplatíme méně než před rokem. Většinou je zlevnění nepatrné. K největšímu pádu ceny došlov případě květáku, který se letos v květnu prodával za33 korun, což je oproti loňskuo 38 procent méně.