Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Československo 1989 versus Česko 2016. Jak a co zdražilo?

Na sklonku komunismu stálo lahvové "výčepní" pivo v samoobsluhách 2,50 Kčs, nyní ho v supermarketech seženete v průměru za 10,51 Kč. Jenže od té doby výrazně narostly i platy. Jak to tedy je - můžeme si nyní pořídit víc piv než v roce 1989?

17.11.2016
SDÍLEJ:

Foto: Deník Data

Mzda za poslední více než čtvrtstoletí vzrostla zhruba osmkrát, pivo zdražilo čtyřikrát. Tedy pivaři si jich mohou dovolit zhruba dvakrát více než v roce 1989.

Deník na základě dat Českého statistického úřadu propočítal i ceny ostatního zboží ve vztahu k průměrné mzdě. K jakému závěru dospěl? Žilo se za komunistů líp, jak tvrdí nemalý počet lidí v internetových diskusích?

Rozhodně ne.

Ukazuje se, že z průměrného platu platu si můžeme pořídit více prakticky veškerého spotřebního zboží i běžných služeb.

Bůček i eidam v pohodě

Chleba stojí v přepočtu na plat pořád zhruba stejně. Oblíbená pochutina Čechů - bůček - zdražil 3,6krát. A univerzální přísada do českých jídel - eidam - 4,7krát (Ještě jednou připomínáme, že platy vzrostly osmkrát.)

Před blížícím se adventem může potěšit, že suroviny na pečení vánočního cukroví jsou nyní také výhodnější. Hrubá mouka je dražší třikrát, máslo 3,6krát, vejce 2,3krát. Jen mléko podražilo o něco víc, než narostly platy, a to 8,9krát.

Taktéž oblečení či elektronika je prakticky bezezbytku levnější. Jedinou výjimkou podle dat Českého statistického úřadu je tužková 1,5voltová baterie. Ale statistiky už nehovoří nic o její výdrži v roce 1989 a nyní.

Nicméně ti, co topí uhlím, z vývoje posledních desetiletí radost mít nemůžou. Hnědé uhlí zdražilo skoro 13krát a černé dokonce více než 15krát. A odvoz popela 29krát.

Služby? Jak které

Když jdeme na oběd do hospody a dáme si třeba svíčkovou, opět utratíme poměrně méně. Svíčková zdražila ani ne 6krát. Ale třeba přílohové knedlíky 14krát. Když oběd spláchneme v restauraci pivem, pořád zaplatíme méně. Zdražilo jen 6krát.

Nicméně se nevyplatí být abstinentem. Třetinka minerální pramenité vody v restauraci je nyní dražší 25krát.

Autor: Aleš Vojíř

17.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jídla v odpadcích ubude. Řetězce povinně pošlou neprodejné potraviny na charitu

Ze 785 kilogramů potravin průměrného Čecha skončí ročně v odpadu až 200 kilo. Staří vyhazují méně jídla než mládež.

Kde žijí nejchudší a nejbohatší důchodci?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Nejvyšší starobní důchody berou muži v bývalých hornických okresech. Ženy na průměr nedosáhnou nikde.

Lyžařská sezona startuje. Denní skipas vychází na 580 korun

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Tisíce lyžařů si o nadcházejícím víkendu užijí zahájení zimní sezony na tuzemských horách a kopcích.

Místem pro život je Praha. „Medaile“ si odnášejí i jižní Čechy a Hradecko

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Srovnávací průzkum hodnotil 54 kritérií v osmi oblastech. Nejméně bodů získal Středočeský kraj.

Babišův účtenkový vesmír aneb Rok od startu EET

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Hospodští a obchodníci už poslali do EET systému 3,3 miliardy účtenek v celkové hodnotě přes 1160 miliard korun. Kdy brali Češi jejich obchody útokem a kdy nejčastěji chodili "na jedno"? Zdatovali jsme účtenky den po dni, hodinu po hodině.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT