Deník Data zanalyzoval podrobné příčiny skonu Čechů, které na základě úmrtních listů eviduje Český statistický úřad. A to zpětně až do roku 1994. Ukázalo se, že v posledním čtvrtstoletí podléhalo chřipce v průměru 73 lidí ročně.

Osud Čechů: většina umírá v nemocnicích a ústavech. I když si přeje skonat doma

V minulé zimní sezoně to bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 108 Čechů – 59 mužů a 49 žen, většinou také ve věku nad šedesát let. „V naprosté většině případů se jednalo o pacienty s chronickým doprovodným onemocněním, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu,“ uvádí lékařka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Když se k těmto „přímým“ úmrtím na chřipku připočítají další skony, na kterých se virus podepsal, experti odhadují počty zemřelých na 1500 až 2000 pacientů ročně. 

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Zimní měsíce tak dlouhodobě patří k těm, během kterých se umírá nejvíce. Úplně nejhorší je z tohoto pohledu únor. „Vyšší počty zemřelých souvisejí se zvýšeným výskytem onemocnění dýchacích cest a s chřipkovou epidemií,“ poznamenává místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Řidiči pod vlivem alkoholu či drog: ročně zabijí padesátku lidí

Epidemie, která v zemi vypukla na začátku února, trvá i nadále.

„Platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ upozorňuje hlavní hygienička Eva Gottvaldová. „Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet, než nákazu dále šířit.“