Zatímco v prvním roce 31 vinařů uvedlo na trh 125 tisíc lahví, letos 105 vinařů nabídne 2,2 milionu lahví. Proč takový úspěch?

Mladá vína, která otevřeme už tuto sobotu, jsou svěží, aromatická a vinaři i díky lepším technologiím dělají pokroky. „Během hodnocení se ukázalo, nejen že celý letošní ročník bude dobrý, ale zároveň vysoký počet úspěšných vzorků vypovídá o přístupu vinařů, kteří v krátkém čase od sklizně zvládají vína připravit rok od roku lépe,“ chválí si šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Z 431 přihlášených vín jich letos uspělo 379.

Vinaři přitom bojovali s jarními mrazy, které místy zdecimovaly pětinu až třetinu budoucí úrody. Přesto počet dodaných vín bude téměř shodný jako loni. Nejvíce je tradičně bílých odrůd, ale Češi fandí i růžovým. Početně i letos „růžovky“ předběhly červená vína.

Mimochodem: tuzemským vinařům se za posledních 13 let povedl husarský kousek – téměř vymazali z českého trhu konkurenční a ve světě jinak docela populární francouzské Beaujolais nouveau , mladé červené víno z odrůdy Gamay, které vinaři ze země galského kohouta mohutně   propagují již desítky let.

V Česku však vítězí Svatomartinské. Aby takovou značku mohlo víno nést, musí být jednak z tuzemských hroznů vyjmenovaných odrůd (viz grafika) a musí uspět v anonymní degustaci someliérů Národního vinařského centra.

Letošní novinkou je značení – všechna Svatomartinská vína budou označena jednotným logem v podobě symbolu skleničky v národních barvách (na horní části kapsle/šroubového uzávěru). Logo Martina na koni zůstává na etiketě. „Horký a slunečný průběh léta budil  očekávání výborného ročníku,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR. Přestože závěr sklizně komplikoval déšť, nakonec panuje spokojenost. „Hrozny sklizené na začátku vinobraní totiž měly vyšší cukernatost než loňské a byly ve vysoké kvalitě,“ vysvětluje Beránek.

Výrazná je opět aromatika. U Müller Thurgau dominuje vůně tropického ovoce či broskví, v muškátu například grapefruit či kompotové mandarinky.

Možná nevíte…
Svatomartinská vína jsou výhradně suchá (do 9 gr. cukru na litr)

Obsahují ani ne polovinu síry proti klasickým  vínům určeným na delší archivaci. Síra (a nikoliv cukr) je přitom hlavním faktorem „bolení hlavy“ 

Svatomartinské se hodí nejenom k huse, ale i k paštice a vývaru. Bílé odrůdy (kvůli kyselince) doprovodí tvarohové knedlíky i hrachovou polévku

Grafika