Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

Na vlastní chatě či na chalupě u „babičky“, nejčastěji ve středních či jižních Čechách. A když u moře, tak u toho chorvatského či italského. Tak vypadá ve zkratce typická dovolená Čechů.

Za celý loňský rok strávili našinci v tuzemsku mimo domov přes osm milionů delších pobytů. A vedle toho uskutečnili více než dva a půl milionu cest do zahraničí, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Chalupy vedou

Během třetího čtvrtletí, tedy v červenci, srpnu a září, na dovolenou po Česku vyrazilo přes čtyři a půl milionu lidí a do ciziny zamířily dva a půl milionu.

Vyplývá to z takzvaného Výběrového šetření cestovního ruchu, kdy se Český statistický úřad ptá náhodně vybraných domácností, kde tráví delší pobyty s minimálně čtyřmi noclehy.

Graffiti Street Jam na královéhradeckém Ulrichově náměstí.
Nejlepším Místem pro život je Královéhradecko. Stíhá ho Zlínsko a Praha

Díky tomu zachytí i dovolené na vlastních chatách a chalupách či na návštěvě u příbuzných. Ostatně právě u „babiček“ se loni v tuzemsku rekreovalo nejvíc Čechů, konkrétně přes 2,6 milionu. Dalších 2,2 milionu pak vyrazilo na své víkendové haciendy.

Nejoblíbenějším krajem je – i díky značnému počtu chatových osad – ten Středočeský. V něm přespali Češi loni více než jedenáctmilionkrát. Druhou pozici pak obsadily jižní Čechy s téměř osmi a půl milionem noclehů.

Typický český otec miluje svou rodinu. Péče o ni vyjde na třicet tisíc měsíčně

Kdybychom se ale podívali třeba na to, kde si lidé loni v červenci zaplatili nejvíc pobytů v hotelích, penzionech či kempech, pak nejvíc tuzemců volilo jižní Čechy, následované jižní Moravou a Královéhradeckým krajem.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Autem k moři

Když Češi vyrazí na dovolenou do ciziny, tak nejčastěji po vlastní ose, tedy autem. Druhým nejoblíbenějším dopravním prostředkem je letadlo. Naopak autobusové zájezdy ve srovnání s devadesátými lety už netáhnou. Loni je využilo jen zhruba šest set tisíc lidí.

Houby a borůvky. Ilustrační foto.
Češi jsou mistři ve sběru hub i borůvek. Z lesů si odnesli plody za 6,6 miliardy

Co se od dob „Účastníků zájezdu“ ale nezměnilo, jsou nejoblíbenější zahraniční destinace. Vezmou-li se v potaz opět jen pobyty delší než čtyři noci, zvítězilo i loni Chorvatsko před Itálií.

Zatímco řada rodin loni vyrazila na dvě a více dovolených – i proto součet tuzemských a zahraničních cest dává 13 milionů – více než čtvrtina domácností si nemohla dovolit ani jediný týden mimo domov. Zej-ména se jedná o rodiny z Ústecka a Ostravska.