Ani v éře stále populárnějšího grilování nejrůznějších mas, sýrů či burgerů nezapomínají Češi na lety prověřenou lahůdku tuzemských trampů – buřty opečené nad ohněm.

Této nezdravé, ale chutné kratochvíli se alespoň jednou v létě věnuje dokonce víc lidí než opékání pochutin na grilu, vyplývá z průzkumu agentury SANEP pro Deník mezi více než tisícovkou respondentů.

Buřty podle něj opéká v létě 73 procent lidí, gril alespoň jednou za sezonu rozžhaví 69 procent Čechů.

Uzeniny nicméně nezmizí z talířů ani ve chvíli, kdy se sejde rodina či přátelé právě u grilu. V takovém případě na něm sice končí skoro pokaždé maso, ale tři čtvrtiny kuchtíků na něj přidávají i klobásy a další uzeniny, vyplývá z průzkumu společnosti Dunnhumby pro řetězec Tesco.

O pozici nejoblíbenějšího masa se dle něj dělí téměř rovným dílem vepřové a kuřecí. Naopak připravit na ohni pořádný hovězí steak se Češi stále moc neodvažují, griluje je jen sedm procent.

A čím maso či špekáčky zapíjíme? Naprostou jedničkou je pivo, které si podle průzkumu mezi zákazníky řetězce Albert dopřávají dvě třetiny lidí u grilu. Na druhém místě se umístilo víno. Voda – ať už obyčejná kohoutková, či minerální – obsadila až třetí místo se sedmi procenty.

Prozvětšení klikněte na grafiku

Co patří na oheň.