Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dvě třetiny Čechů grilují. Nezanevřeli ani na špekáčky

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ O pozici nejoblíbenějšího masa na ohni se dělí vepřové s kuřecím. Na hovězí – například steaky – si kuchtíci příliš netroufají.

21.7.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ČTK/DPA

Ani v éře stále populárnějšího grilování nejrůznějších mas, sýrů či burgerů nezapomínají Češi na lety prověřenou lahůdku tuzemských trampů – buřty opečené nad ohněm.

Této nezdravé, ale chutné kratochvíli se alespoň jednou v létě věnuje dokonce víc lidí než opékání pochutin na grilu, vyplývá z průzkumu agentury SANEP pro Deník mezi více než tisícovkou respondentů.

Buřty podle něj opéká v létě 73 procent lidí, gril alespoň jednou za sezonu rozžhaví 69 procent Čechů.

Uzeniny nicméně nezmizí z talířů ani ve chvíli, kdy se sejde rodina či přátelé právě u grilu. V takovém případě na něm sice končí skoro pokaždé maso, ale tři čtvrtiny kuchtíků na něj přidávají i klobásy a další uzeniny, vyplývá z průzkumu společnosti Dunnhumby pro řetězec Tesco.

O pozici nejoblíbenějšího masa se dle něj dělí téměř rovným dílem vepřové a kuřecí. Naopak připravit na ohni pořádný hovězí steak se Češi stále moc neodvažují, griluje je jen sedm procent.

A čím maso či špekáčky zapíjíme? Naprostou jedničkou je pivo, které si podle průzkumu mezi zákazníky řetězce Albert dopřávají dvě třetiny lidí u grilu. Na druhém místě se umístilo víno. Voda – ať už obyčejná kohoutková, či minerální – obsadila až třetí místo se sedmi procenty.

Prozvětšení klikněte na grafiku

Co patří na oheň.

Autor: Aleš Vojíř

Grilujete, nebo raději opékáte špekáčky?

Upřednostňuji grilování

50 %

Raději opékám špekáčky

50 %

Hlasovalo: 22

Anketa byla ukončena

21.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jídla v odpadcích ubude. Řetězce povinně pošlou neprodejné potraviny na charitu

Ze 785 kilogramů potravin průměrného Čecha skončí ročně v odpadu až 200 kilo. Staří vyhazují méně jídla než mládež.

Kde žijí nejchudší a nejbohatší důchodci?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Nejvyšší starobní důchody berou muži v bývalých hornických okresech. Ženy na průměr nedosáhnou nikde.

Lyžařská sezona startuje. Denní skipas vychází na 580 korun

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Tisíce lyžařů si o nadcházejícím víkendu užijí zahájení zimní sezony na tuzemských horách a kopcích.

Místem pro život je Praha. „Medaile“ si odnášejí i jižní Čechy a Hradecko

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Srovnávací průzkum hodnotil 54 kritérií v osmi oblastech. Nejméně bodů získal Středočeský kraj.

Babišův účtenkový vesmír aneb Rok od startu EET

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Hospodští a obchodníci už poslali do EET systému 3,3 miliardy účtenek v celkové hodnotě přes 1160 miliard korun. Kdy brali Češi jejich obchody útokem a kdy nejčastěji chodili "na jedno"? Zdatovali jsme účtenky den po dni, hodinu po hodině.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT