Na sedmi zimácích dnes odstartuje nová sezona hokejové extraligy. Co nabídne 25. ročník samostatné nejvyšší soutěže? Není toho právě málo. S náročnou rolí obhájců titulu se musí popasovat brněnská Kometa, za kterou vyráží hladová smečka pronásledovatelů.

V Brně by rádi vybojovali rekordní třinácté mistrovské vavříny, ale jedno z nejomšelejších sportovních mouder říká, že těžší než titul získat je ho obhájit. „Naše ambice jsou pořád stejné. Chceme bojovat co nejvýš, hrát o první šestku a pak se uvidí,“ hlásí brněnský útočník Martin Erat.

Pro zobrazení INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY klikněte SEM.

Zdroj: Deník Data / David Valenta, Aleš Vojíř

Pro zobrazení INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY klikněte SEM.

Nohama na zemi

Už v přípravě Kometa naznačila, že bude opět hodně silná. V Lize mistrů vyhráli Brňané čtyři mače ze čtyř. To nevypadá na mistrovskou kocovinu. Pod Špilberkem jsou přesto nohama na zemi. „Bude minimálně šest silných týmů, které budou bojovat o nejvyšší příčky,“ předpokládá Erat.

Hokejisté HC Škoda Plzeň odstartovali přípravu na ledě. Na snímku posila Milan Gulaš.
Opora Plzně Gulaš: Úspěch přijde, když potáhneme za jeden provaz

Z dalších adeptů na titul je třeba jmenovat hlavně liberecké Bílé Tygry, kteří loni triumfovali a letos na jaře padli až ve finále. V kádru už sice nejsou třeba Ján Lašák, Radim Šimek nebo Branko Radivojevič, dorazily ale neméně zvučné posily – hlavně obránce Ladislav Šmíd se zkušenostmi z deseti sezon v NHL.

Bronz z poslední sezony chce vylepšit ambiciózní Hradec Králové. „Kdybych vyhlásil jako cíl obhajobu bronzu, byl by to alibismus,“ otevřeně říká šéf klubu Miroslav Schön.

Nováček z Vysočiny

Tradičním favoritem je Třinec, zapomenout se nesmí ani na pražskou Spartu. Tým z hlavního města čeká na titul už nekonečných deset let a i proto v létě sáhl k razantním změnám v kabině. Kádr čítá hned osm nových jmen.

Po dvanácti letech se do extraligy vrací slavná Dukla Jihlava, spolu s Brnem historicky nejúspěšnější tuzemský klub. „Naším cílem je etablovat tým v extralize tak, abychom byli jejím stálým účastníkem,“ uvedl jednatel Bedřich Ščerban.

Hráči HC Slavia Praha. Ilustrační foto.
Bývalý hokejista Petr Hejna: Žiju pořád svůj sen. Jen místo hokejky mám píšťalku

Zdroj: Deník Data / David ValentaZdroj: Deník Data / David ValentaZdroj: Deník Data / David Valenta

Jiří Kalous
Po dlouhé době nejsme mezi favority na titul, říká kouč Sparty Kalous