Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ideální večeře? Doma s rodinou, říkají Češi. Vychází to ale jen třetině z nich

Zatímco podle žen poctivá večeře znamená především teplé a doma připravené jídlo, pro muže je zásadní maso – steak či řízek. A nemělo by chybět pivo.

21.9.2016
SDÍLEJ:

Foto: Deník Data


Večeřet doma, s dětmi a partnerem, zkrátka v rodinném kruhu, je ideálem pro tři čtvrtiny Čechů. Nicméně večeřet doma každý den se poštěstí jen necelé polovině z oslovených. Nejvíce v Karlovarském a Olomouckém kraji. Naopak nejméně v Praze, vyplývá z průzkumu mezi tisícovkou Čechů pro Plzeňský Prazdroj, který uskutečnila agentura ppm factum research.

A když už jsou Češi doma, zasednou ke stolu skutečně všichni pospolu? Alespoň pětkrát týdně se to podaří jen třetině respondentů. Šťastnější jsou v tomto ohledu v Libereckém nebo Středočeském kraji.

Při zapnuté televizi

K velmi podobným závěrům dospěla před rokem v průzkumu Nadace Kooperativa. I podle ní u večeře společně zasedne přibližně třetina tuzemských domácností.

Hlavní příčinou odděleného stolování je logicky fakt, že jednotliví členové domácností přicházejí domů v různý čas.

Třetina rodin má také při jídle jako kulisu zapnutou televizí.

„Výsledky potvrzují rostoucí individualismus uvnitř rodin. Společné stravování u televizního programu navíc vyvolává otázku, zda lidé v domácnosti večeří spolu, nebo spíše vedle sebe," komentovala to socioložka Jiřina Šiklová.

Poctivá večeře

Více než polovina Čechů podle průzkumu pro Plzeňský Prazdroj považuje poctivou večeři s rodinou za pravou odměnu za celodenní práci. Ale jak taková „poctivá večeře" vypadá?

Zatímco podle žen je to především teplé jídlo, vlastnoručně nebo doma připravená strava, která je pestrá, vyvážená a s více chody, pro muže je podstatné maso – steak či řízek – a mělo by se jednat o teplé, chutné a dobré jídlo.

Rozdíly v chutích lze najít i mezi jednotlivými regiony. Nejvíce „masožravců" je podle průzkumu v Královéhradeckém a Karlovarském kraji, zeleninu a salát si dopřejí nejraději opět v Karlovarském kraji a na Vysočině.

Teplé jídlo pak k večeři nejvíce vyžadují v Moravskoslezském, Jihomoravském a Pardubickém kraji.

Řízek a pivo

Jídelníček tuzemských domácností je dominantně postaven na českých receptech, které jsou oblíbené i při výjimečných příležitostech.
Čtvrtina českých rodin označila jako slavnostní jídlo smažený řízek a téměř stejně velká skupina uvedla svíčkovou, vyplývá z průzkumu Nadace Kooperativa.

A nebyla by to večeře bez českého národního nápoje – piva. To si večer k jídlu občas dopřeje pětaosmdesát procent Čechů. A když se zeptáte třeba Plzeňanů, skoro deset procent z nich odpoví „pivo" i při dotazu, co se jim vybaví pod pojmem „poctivá večeře".

„Poctivá večeře nemusí být velká, bohatá nebo se skládat z několika chodů. Spíše než gastronomický zážitek je podle mého názoru důležitá příjemná atmosféra a klid, během kterého vás nic nepřekvapí. Pro mě je to důležitý okamžik, který strávím s rodinou, vypnu a odměním se za celodenní práci," shrnuje sládek Velkopopovického Kozla Vojta Homolka, který si k večeři rád dopřeje také dobře vychlazené pivo.

Nejdříve jedí v Hradci

Co se týče času večeře, v menších městech se hoduje v průměru o půl hodiny dříve než ve větších.

K večeři se tak nejčastěji zasedá kolem osmnácté hodiny. Nejdříve v Královéhradeckém kraji, kde je polovina obyvatel v šest večer už po jídle. Naopak v Praze si ho nejvíce lidí dopřává mezi půl sedmou a sedmou, nemálo z nich až po deváté.

Mimo domov večeří Češi 3,5krát do měsíce. Více než polovina z těch, kteří už vyrazí jíst „ven", s sebou vezme rodinu.

Autor: Aleš Vojíř

21.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 14 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo pracoviště:, - Zděbradská 68, Říčany, 251 01, , Prvotní kontakt:, - tel.: 775 484 544, , Upřesňující údaje:, - řp sk. C. Pracoviště: First & last s.r.o. - zděbradská, jažlovice, Zděbradská, č.p. 68, 251 01 Říčany u Prahy. Informace: Svitlana Khibovska, +420 775 484 544.

Zdravotnictví - Záchranná služba ASČR přijme 17 000 Kč

Záchranná služba ASČR přijme řidiče dopravní zdravotní služby, do nepřetržitého provozu. Základní mzda 17.000 Kč + příplatky a odměny. Nástup možný ihned. Na plný pracovní poměr. Tel.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 500 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo pracoviště:, - Sibřina, Ke Kolodějům 163, , Prvotní kontakt:, - e-mail: pro100invest@seznam.cz, , -Upřesňující údaje:, - krátkodobé zaměstnání. Pracoviště: Pro 100 invest s.r.o. - sibřina, Ke Kolodějům, č.p. 163, 250 84 Sibřina. Informace: Oleksandr Ihnatiuk, .

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 21 570 Kč

Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitelké MŠ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21570 kč, mzda max. 24910 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme pedagogické vzdělání. , Práce v mladém kolektivu, školka prošla v minulých letech celkovou rekontstrukcí vč. venkovní zahrady. , V případě zájmu se hlaste na uvedené kontakty. , Místo výkonu práce: MŠ Chotusice č.p. 35.. Pracoviště: Základní škola chotusice, 285 76 Chotusice. Informace: Marta Radlová, +420 734 158 394.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z Jednot a konzumů do hypermarketů a diskontů. Češi zanevřeli na malé prodejny

/INFOGRAFIKA/ Pro paštiku a rohlík do večerky, pro zbytek do chrámů konzumu. V hypermarketech necháváme 46 procent výdajů za potraviny.

Na dovolenou si půjčilo 11 procent Čechů. Experti před úvěry na „zážitky“ varují

/INFOGRAFIKA PO KRAJÍCH/ Když už se lidé kvůli prázdninovému pobytu zadluží, tak nejčastěji do deseti tisíc.

Tradiční prázdninové počasí? Tropy v Brně, déšť na Lysé hoře a vítr na Milešovce

/INFOGRAFIKA/ Deník zanalyzoval letní počasí na desítce meteorologických stanic v zemi. A to zpětně až do roku 1981.

Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Nejvíc prvních písemných zmínek o tuzemských obcích se datuje do 14. století, do doby Karla IV.

Dovolená našinců: na chalupě ve středních Čechách nebo u moře v Chorvatsku

/INFOGRAFIKA/ Autobusové zájezdy už netáhnou. Když Češi vyrazí na dovolenou do ciziny, tak vlastním autem nebo letadlem s cestovní kanceláří.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT