To místo si podle archeologických nálezů oblíbili již dávní Keltové. A v oblibě zůstává středočeská obec Chýně i u Čechů jednadvacátého století.

Deník na základě dat ministerstva vnitra z evidence obyvatel porovnal počty obyvatel ve všech tuzemských městech a vesničkách k 1. 1. 2019 a o rok dříve.

A právě třítisícová Chýně obsadila druhé místo mezi „skokany roku“, tedy mezi obcemi s největším absolutním nárůstem počtu obyvatel. Více jich meziročně přibylo jen Praze, ve které ale žije 376krát víc lidí.

Nové byty a babyboom

„Stěhují se k nám lidé z Moravy a z Prahy,“ komentuje čísla z evidence obyvatel starostka Chýně Anna Chvojková. „Loni u nás byly dokončeny dvě velké bytovky, které byly schváleny v rámci územního plánu z roku 2004,“ popisuje hlavní příčinu nárůstu populace.

Ilustrační foto.
Mapa "náplav": Odkud lidé utíkají a kam se stěhují? Vede okolí velkých měst

Obec si oblíbila jak starší generace, která přenechává byty v Praze dětem a stěhuje se za hranici metropole, tak mladí lidé, kteří si v Chýni pořizují startovací byty.

„Ruku v ruce s tím jde babyboom, jsme i druhou nejmladší obcí v republice,“ dodává starostka Chvojková.

Sever se vylidňuje

Když se sečtou počty obyvatel v obcích po jednotlivých okresech, největší nárůst zaznamenaly ty v okrese Praha-východ, v hlavním městě samotném a v Praha-západ (kde leží i zmíněná Chýně).

Naopak největší procentuální úbytek lidí se udál v okrese Jeseník (-0,8 %), v absolutním počtu se nejvíc vylidnila města a vesnice na Karvinsku (-1592 obyvatel).

Jak je to v případě jednotlivých krajů?

Lidé přibyli obcím Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Jihomoravského kraje a Praze. Vesnice a města v ostatních krajích země zaznamenaly v součtu meziroční úbytek počtu lidí.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

Data bez cizinců

Čísla, na jejichž základě Deník srovnání zpracoval, vyplývají z evidence obyvatel ministerstva vnitra, jedná se o počet občanů České republiky.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

Logicky se tak mohou lišit od dat, která jako oficiální počty obyvatel pro jednotlivé obce udává Český statistický úřad. Jeho čísla zahrnují všechny obyvatele, kteří mají v ČR trvalé bydliště, a to bez ohledu na státní občanství – tedy například i cizince s vízy nad 90 dnů či občany zemí EU s přechodným pobytem.

Zdroj: Deník Data / Aleš Vojíř a David Valenta