Toho roku se manželům Toufarovým v Arnolci u Polné na Jihlavsku narodil syn Josef, pozdější farář, oběť komunistického pronásledování církve. Poprvé se tehdy nadechl i Martin Frič, který režíroval řadu dodnes populárních filmů, kupříkladu Mravnost nade vše, či Karel Vacek, hudební skladatel, autor majstrštyku Nikdy se nevrátí pohádka mládí.

Řeč je o roku 1902. Během něj se na území dnešní České republiky živě narodilo 333 619 dětí, tedy nejvíc v historii.

Ilustrační foto.
Pražané berou bezkonkurenčně nejvyšší mzdy. Vyplatí se ale v metropoli žít?

Loňských 114 405 narozených dětí není – viděno optikou rekordního roku 1902 – nijak závratné číslo. Nicméně ve srovnání s propadem natality z druhé poloviny 90. let je to velmi slušné číslo.

„Počet narozených dětí loni rostl čtvrtým rokem v řadě. Novorozenců bylo nejvíc od roku 2011,“ komentuje statistiku Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

Rekordní Dílce

Deník zanalyzoval počty narozených dětí ve všech více než šesti tisících obcích republiky. Nejvíc jich přišlo na svět celkem nepřekvapivě ve velkých městech – tedy v Praze, Brně a Ostravě.

Typický český otec miluje svou rodinu. Péče o ni vyjde na třicet tisíc měsíčně

Když se ale absolutní čísla přepočítají k počtu obyvatel, pořadí „nejrozrozenějších“ obcí se promění. První příčku obsadí vesnička Dílce v okrese Jičín se třemi narozenými děti na tamních 56 obyvatel.

Takzvaná hrubá míra porodnosti tam činí 54,6, zatímco celorepublikový průměr je 10,8 narozených dětí na 1000 obyvatel.

Jak jsou na tom zmíněná velká města? Praze (i okolním městům a vesnicím) se daří, neb míra porodnosti je tam vyšší než celorepubliková. Brno a okolí se také nemusí obávat vymírání. Ale třeba Ostrava a další větší města v příhraničí Moravskoslezského kraje jsou na tom o poznání hůře – porodnost je tam nižší než celorepubliková.

A ve 528 tuzemských obcích ze šesti tisíc nepřišlo během loňského roku na svět jediné robě.

Karlovarské vymírání

Když se přepočítá porodnost po jednotlivých okresech, nejlepší situace panuje v Brně-městě, na Praze-východ a Kolínsku. Naopak nejhorší situace je na Karlovarsku.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

Z toho logicky vyplývá, že z krajů je na tom nejhůř opět Karlovarsko, zatímco nejlépe Praha následovaná jižní Moravou a Středočeským krajem.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř