„Drtivá většina skiareálů o víkendu či těsně před ním startuje a pouští vleky,“ řekl Deníku Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.

Ta zanalyzovala ceny skipasů v 25 největších tuzemských areálech. Vyšlo jí, že průměrná cena jednodenní permanentky v hlavní sezoně letos činí v průměru 580 korun pro dospělého a 410 korun pro dítě.

Místo pro život 2017.
Místem pro život je Praha. „Medaile“ si odnášejí i jižní Čechy a Hradecko

„V porovnání s minulým rokem jde o zanedbatelné navýšení o zhruba 10 korun, tedy necelá dvě procenta, což odpovídá současné míře inflace,“ dodává Knot.

Nejdráže se v Česku svezete ve Špindlerově Mlýně.

Lepší vleky i služby

Vlekaři chtějí letos lyžaře nalákat do tuzemských hor a kopců na lepší služby i infrastrukturu, celkem investovali přes 700 milionů korun. Vznikla tak nová parkoviště či Aprés ski bary, v dětských lyžařských školách přibyly pojízdné pásy.

A spustí se i několik nových lanovek a vleků – třeba ve Špindlerově Mlýně, ve SkiResortu Černá hora – Pec, v Deštném v Orlických horách či v Jeseníkách.

Andrej Babiš.
Babišův účtenkový vesmír aneb Rok od startu EET

Mnoho areálů také modernizovalo sněhová děla. „Schopnost intenzivně uměle zasněžovat a v krátké době vyrobit dostatek sněhu je základním předpokladem úspěchu,“ říká Knot.

Kdy ostatně leží na českých horách nejvíce sněhu a vyplatí se vzít si dovolenou?

„Na přelomu února a března. Sníh je již nahromaděný za celou zimu, většinou v sobě obsahuje velké množství vody, má tedy velkou hustotu,“ říká meteo-roložka Dagmar Honsová.

Skibusy z metropole

Provozovatelé areálů hodlají i letos zavést speciální autobusy, které dovezou zájemce z Prahy až pod vleky.

„Opět pojedou od konce prosince či už od Vánoc,“ říká například Vlastislav Fejkl, zástupce ředitele Sportovního areálu Harrachov. „A to za stejných podmínek jako loni – je tedy nutné si předem rezervovat místo.“

Nebezpečí. Ilustrační foto.
Nejvíc v bezpečí se cítí lidé na Vysočině. Největší obavy mají na Ústecku

Obdobnou službu zvažuje i Skiareál Rokytnice.

Co se týče středisek, kam se Pražané dostanou autem za hodinu a pár minut, je v provozu část areálu na Monínci v České Sibiři. Hlavní lanovka sice stojí, ale jezdí tam „kotva“ a vlek u hotelu.

A Skiareál Ještěd by měl odstartovat sezonu o týden později než ostatní, tedy od poloviny prosince.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř