Byla to sobota, která měla v datu dvě stejné číslice. A oddávající v celé zemi se i proto po celý den skoro nezastavili.

Onoho 9. 9. 2017 své „ano“ řeklo 2043 nevěst (a stejný počet ženichů), prozatím nejvíce za celý rok.

Důvody pro rozvod.
Sňatky z nerozumu. Každých dvacet minut se v Česku rozpadne jedno manželství

Jak ukazují data statistiků, vdavekchtivých žen a ženitby lačných mužů je letos nejvíce od roku 2013, kdy počet svateb v českých zemích klesl na rekordně nízkou úroveň.

Za první tři čtvrtletí letoška se vzalo 45 596 párů. Je to nejlepší číslo minimálně od zmíněného roku 2013. Více sňatků než v letech předchozích navíc hlásí skoro všechny kraje i naprostá většina okresů.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

„Nárůst počtu svateb rozhodně pozorujeme. Termíny na soboty i spoustu pátků jsou rychle obsazeny,“ říká Deníku svatební agentka Jana Kubáčková, jejíž agentura působí v Praze, Olomouci a Hranicích.

Už loni počet svateb za celý rok překonal po letech padesátitisícovou hranici, letos by měla padnout opět.

Penzisti. Ilustrační foto.
Kde žijí nejchudší a nejbohatší důchodci?

Nicméně demografové jsou v hodnocení toho, zda čísla lze hodnotit jako počátek příznivého trendu, opatrní. „Vezměte si, že na konci 80. let tu bylo kolem 80 tisíc sňatků ročně, nyní se jejich počty pohybují mezi 45 a 50 tisíci,“ podotýká demografka Jana Rychtaříková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Spíše se tedy jedná o meziroční kolísání.“

Když už se ale snoubenci rozhodnou pro „ano“, jakou svatbu zvolí? „Trendem jsou obřady v přírodě. Ideálně, aby se tam odehrávala hostina a dalo se tam i přespat,“ dodává Kubáčková.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř