Okurková sezona? Jak ta novinářská, tak ta zemědělská právě odstartovaly. „Jedeme na tři směny,“ říká Petr Kopáček, mluvčí firmy Hamé, která v bzeneckém závodě nakládá do sklenic okurky populární značky Znojmia. „Předpokládáme, že jejich zpracování bude pokračovat až do září,“ dodává.
Sklizeň nakládaček v posledních letech rostla. Loni jich zemědělci sesbírali z polí 9,6 tisíce tun, domácnosti přispěly dalšími 17,5 tisíce tun.
Jaká bude úroda letos?
Podle firem, které se na pěstování okurek specializují, by jich mělo být dost i letos. „Ani sucha nás nijak neohrozila, protože máme okurky pod stálou kapkovou závlahou,“ řekla Deníku Simona Zoufalá ze společnosti ZOŠI Agro z Nových Bránic u Brna. Letošní sezona se podle ní proto vydařila.
Nicméně třeba farmářka z Vacenovic na Hodonínsku Petra Blahušková tak optimistická není. „Okurky nám pomrzly, museli jsme je podsadit. Mají zpoždění abude jich méně,“ svěřila se Hodonínskému deníku.
Zákazníci v obchodech by však neměli žádnou změnu k horšímu zaznamenat, tvrdí Kopáček z Hamé.
Nakládačky nicméně v posledních letech u Čechů prohrávají s dalšími okurkami – salátovými.
Nakládaček Češi ročně spořádají 2,5 kilogramu na hlavu. Salátovek snědí kolem 6,5 kila.