Byl to pěkný start léta. Celý den svítilo slunce, teploty skoro všude vystoupaly nad tropickou třicítku. A Češi houfně vyrazili „na jedno“ do hospod a na jejich předzahrádky.

Ve čtvrtek 22. června večer tak byly restaurace zaplněny úplně nejvíc z celého letošního roku, naznačují podrobné údaje ze systému elektronické evidence tržeb.

Deník se rozhodl detailně zanalyzovat Babišův tahák den po dni, hodinu po hodině – a to od jeho startu, tedy 1. 12. 2016.

Co zjistil? Třeba že právě onoho 22. června mezi osmou hodinou večerní a půlnocí poslali hostinští a další obchodníci do systému EET přes milion účtenek, konkrétně 1 064 838.

Vyšší číslo během těchto čtyř „hospodských hodin“ servery daňové správy doposud nezaznamenaly.

Velikonoční nákupní šílenství

Rekordmanem v počtu vydaných EET účtenek za celý kalendářní den je nicméně jiný čtvrtek, a to 13. dubna.

Začínaly Velikonoce a lidé vzali obchody útokem. Za celý Zelený čtvrtek prodejci a hospodští zaevidovali rekordních 17 185 781 účtenek. Nákupní šílenství bylo umocněno tím, že už platil zákon zakazující prodej ve velkých obchodech o svátcích (konkrétně o Velikonočním pondělí).

Dlouhodobě ale platí, že lidé nejvíc utrácejí v pátek, kdy podnikatelé posílají průměrně přes dvanáct milionů účtenek. Naopak „nejslabší“ je neděle se zhruba polovičními čísly.

Víc než bilion korun

„Do systému EET bylo doposud zasláno více než 3,3 miliardy účtenek, přičemž ke konci října dosáhla celková přiznaná suma 1,16 bilionu korun,“ říká Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru Ministerstva financí ČR.

Z toho lze odvodit, že každý Čech (včetně nemluvňat) si z obchodů a restaurací odnesl kolem tří set účtenek. Každá z nich byla v průměru na 350 korun.

Zjistit ale, kdy konkrétně nechali lidé v obchodech a restauracích nejvyšší částky, není možné.

„Neexistují provozní důvody, kvůli kterým by vznikala potřeba pravidelně sledovat hodnotu evidovaných tržeb, proto tato data statisticky nezaznamenáváme,“ dodal Vojtěch.

Jaký dopad má EET na hostinské a obchodníky? Jaké další fáze se chystají? Čtěte v Deníku 1. 12. 2017.