Nedokončené dálnice a obchvaty měst, rozbité cesty. A s tím související hustá kamionová doprava, která ucpává ulice v obcích a silnice v jejich bezprostředním okolí.

To je největší problém, který trápí většinu Čechů, Moravanů a Slezanů prakticky ve všech regionech Česka, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury SANEP pro Deník. V něm téměř devět tisíc respondentů odpovídalo na dotazy, jak jsou spokojení se životem ve svém kraji.

Co trápí Pražany? Parkování, drahé bydlení i magistrát

Za tři roky bude líp

„Řidičům jsme nemohli v posledních čtyřech letech otevřít velké množství dálnic a silnic první třídy, protože v minulosti nikdo nepřipravil dost projektů s vyřízeným stavebním povolením,“ hájí se ministr dopravy Dan Ťok (ANO). „Podařilo se nám ale zahájit stavby, jejichž dokončení se motoristé dočkají do tří let.“

Nyní se tak podle ministerských statistik buduje 230 kilometrů nových dálnic a „jedniček“ – často se jedná právě o obchvaty.

Ministerstvo navíc hodlá zjednodušit povolovací řízení velkých dopravních staveb. To se nyní táhne i více než deset let.

„Stát musí být schopen prosazovat veřejný zájem rychlejším způsobem než dnes, kdy vlastníci pozemků a ekologická sdružení mají téměř bezbřehé možnosti, jak stavbu blokovat a zdržovat,“ dodává Ťok.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Vodné i sucho

Vedle neutěšené situace na silnicích si lidé v průzkumu pro Deník stěžovali na ceny vodného a stočného, nedostatek praktických a odborných lékařů v jejich městech či všudypřítomnou korupci. Ukázalo se také, že ve většině regionů je víc trápí obecná kriminalita než případné nebezpečí teroristických útoků.

Když tazatelé agentury SANEP respondenty požádali, aby svými slovy popsali, co je trápí, zmiňovali například problémy s parkováním či nedostatkem vody a hrozícím suchem.

Platy vs. ceny bytů

A v čem se odpovědi lidí v jednotlivých regionech lišily? Především v pohledu na množství nabízených pracovních příležitostí, výši platů či ceny potravin.

V bohatších regionech si logicky pochvalovali dostatek práce, na druhou stranu žehrali na vysoké ceny bydlení. U hranic s Německem (i v okolí Prahy) si libovali, že to tam mají blízko – vyhovovala jim kombinace lépe placené práce u „sousedů“ a levnějšího bydlení „doma“.
Co se lidem v jejich krajích líbilo nejvíce? Spontánně uváděli přírodu a životní prostředí, kulturní či sportovní vyžití.

Na Olomoucku, Vysočině i Zlínsku zmiňovali klidný život. A v Jihomoravském kraji dotazovaní uváděli jako pozitiva vinohrady a stav vinic.