Zdálo se to jako skvělý nápad, kterak ušetřit peníze. Obecně prospěšná společnost Energie pod kontrolou (EPK) zprostředkovávala obcím, školám a dalším příspěvkovým organizacím levnější elektřinu a plyn. Čtyři roky to fungovalo.

Jenže pak zkrachovala. A starostové i ředitelé škol sčítají škody.

Deník zanalyzoval kompletní seznam věřitelů a částek, o které přišli. Co z něj vyplývá?Například, že 259 obcí se nemůže domoci celkem 30 milionů korun. A 152 škol se domáhá dohromady 15 milionů.

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

Nejvíce korun v případu nicméně tratil obchodník s energií Amper Market – ten přihlásil pohledávku ve výši skoro 90 milionů.

Jak je to možné? Zjednodušeně řečeno: Energie pod kontrolou vybírala od úřadů vysoké zálohy a zároveň neplatila dodavateli za odebranou elektřinu a plyn.

Na co nebudou peníze

„Na začátku to fungovalo dobře, ušetřili jsme spoustu peněz,“ svěřuje se Deníku starosta Batelova na Vysočině Jiří Doležal. Nyní ale městysu chybí v rozpočtu 868 tisíc, které jim EPK nevrátila z přeplatků.

Ilustrační foto.
Podomní prodejci mají nové finty. Tvrdí, že spolupracují s obcí

Mezi další postižené patří základní škola v Pozořicích, obci s 2,2 tisíce obyvatel na jižní Moravě. Ta se nemůže domoci 620 tisíc korun.

„Budeme kvůli tomu muset omezit nejen nákup nového nábytku do tříd, ale i plánovanou postupnou rekonstrukci,“ řekl Deníku ředitel školy Jan Dudek.

Škola se ke smlouvě s EPK dostala prostřednictvím zřizovatele, obce Pozořice. Městys se zase nemůže domoci 314 tisíc korun.

Chrudim díky aukcím energií ušetří.
Chrudim díky aukcím energií ušetří

Ostatně právě na jižní Moravě příběh Energie pod kontrolou začal. A také tam je nejvíc poškozených. Konkrétně 59 obcí, 55 škol a dalších osm příspěvkových organizací, jako jsou například technické služby.

Energie bez kontroly

Zárukou důvěryhodnosti Energie pod kontrolou přitom mělo být, že v dozorčí i správní radě společnosti seděli i zástupci měst.

Ilustrační foto.
Čechům se i nadále daří lépe než Slovákům. Dohánějí nás, ale nestíhají

Zpráva o výhodném odběru elektřiny a plynu se šířila přes osobní doporučení. Třeba tehdejší (i nynější) místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek (KDU-ČSL) seděl v dozorčí radě společnosti a spolupráci s EPK představoval jako svůj úspěch i ve zpravodaji lidovců Nový Hlas vydaném před komunálními volbami v roce 2014.

„Dnes pro vás máme příběh, jak se podařilo našim komunálním politikům dostat energie pod kontrolu,“ odkazovala na článek facebooková stránka strany.

Výsledek: město Moravský Krumlov se domáhá skoro tři čtvrtě milionu.

Případ zajímá policii

Nezisková organizace EPK začala mít problémy s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) v roce 2015.

Ukázalo se, že společnost několik měsíců neplatila za dodávky energie firmě, od které energii nakupovala, tedy zmíněnému Amper Marketu. Přesto celou dobu dál vybírala od měst poplatky a zálohy.

Chata
Ceny chat a chalup vystřelily vzhůru. Za rok zdražily téměř o 200 tisíc korun

ERÚ nakonec EPK v roce 2016 odebral licenci, nic-méně ředitel organizace David Tejml stihl ještě předtím převést smlouvy na firmu Energie Pro. Deník se pokoušel Tejmla kontaktovat, ale jeho telefon hlásí, že je nedostupný.

Příběh ale nekonči. Letos se přihlásili všichni věřitelé. A případ vyšetřuje i policie.

„Věřím, že pokud budou příslušné orgány pracovat dle práva, a pevně věřím, že tomu tak bude, tak nejen Amper Market, ale i další stovky věřitelů mohou získat nemalou část peněz zpět,“ říká šéf Amper Marketu Jan Palaščák.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř