Sametově hebký Portugal, povidlově chutnající Svatovařinecké nebo po broskvích vonící Müllerka. Pokud patříte mezi fanoušky mladých svěžích vín, po roce opět přišel váš čas. 

V neděli 11. 11. v 11 hodin a 11 minut čeští a moravští vinaři otevřou první lahve Svatomartinského vína 2018. Proti předchozím ročníkům se letos projevilo počasí. Teplé jaro a letní vedra uspíšily sklizeň révy o dva až tři týdny. Hrozny reálně začaly mizet z vinohradů v polovině srpna. 

Čas navíc

Svatomartinská vína o něco déle zrála na lahvi, což má pozitivní vliv hlavně na červené. „Lidé se mohou těšit na vyzrálejší vína, která však neztrácejí svou typickou svěžest. Chuť je příjemně ovocitá a u červených vín se můžeme těšit i na výraznější barvu,“ popisuje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Svatomartinské víno 2018 a husička se zelím

Značku „Svatomartinské“ mohou používat jen vína, která prošla anonymní degustací odborné komise. V té letos uspělo 387 vín, o osm více než loni. 

Celkem bude na trh dodáno 2,2 milionu lahví. A přestože by se Svatomartinská měla vypít ideálně do Velikonoc, většinou z pultů obchodů a vinoték zmizí do Vánoc. Poměr ceny (většinou kolem sto korun) a lákavé chuti dělá ze Svatomartinských vín prodejní trhák. 

Dobrá sklizeň, těžká práce

První vína ročníku 2018 však pro vinaře znamenají i ohlédnutí za sklizní, která byla letos doslova žhavá. 

Na jižní Moravě v létě napočítali 35 dní, kdy teplota překročila 30 °C. Střídavě tak vinaři bojovali s nedostatkem kyselin a v závěru i proměnlivou úrovní cukrů. Každý proto musel ve sklepě předvést maximální um. „Většina vinařů sklizeň ukončila v posledním říjnovém týdnu, včetně pozdních odrůd. Někteří ještě čekají s hrozny určenými na ledová a slámová vína,“ shrnuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR. 

Teplé počasí vinohradům prospívá, ale jen za předpokladu, že mají i dostatek vláhy. A ta chyběla. Výjimkou je třeba Znojemská podoblast, kde napadlo více než za celý rok 2016 či 2018. „Díky počasí se nám letos v podstatě vyhnuly nemoci révy. Na druhou stranu nás místy trápilo zasychání hroznů,“ říká Petr Chalupecký, ředitel znojemského Vinařství LAHOFER. 
Celkově bude sklizeň v ČR mírně nadprůměrná. Proti loňsku cca o desetinu.