Je to už víc než tisíc let, kdy byly v písemných pramenech poprvé zmíněny české kmeny. A podobně dlouhá doba uplynula od prvních zmínek o osadách, vesničkách či městech rozprostírajících se na území dnešní České republiky.

Deník se u příležitosti stoletého výročí založení Československa rozhodl zmapovat první zmínky u největšího možného počtu tuzemských sídel. Díky podrobným datům z Historického lexikonu obcí, který zpracoval Český statistický úřad, se mu to podařilo u více než dvanácti tisíc vesnic, měst a jejich částí.

Penzisti. Ilustrační foto.
Do poloviny století ubude půl milionu Čechů. Které kraje zasáhne vymírání nejvíc

Úplně první písemnou zmínku datují autoři lexikonu už do 9. století, a to u pražského Starého Města. V následujícím století se pak v písemných análech objevilo dalších 31 obcí.

Boom za Karla IV.

Nejvíc se první informace o tuzemských sídlech šířily ve 14. století, kdy jich přibylo více než pět tisíc. To je ostatně doba rozkvětu, kdy vládl král český a císař římský Karel IV.

Jan Amos Komenský
Po kom je pojmenováno nejvíc ulic v zemi: Komenský vítězí nad Husem a Tyršem

Když se podíváme do nepříliš vzdálené historie, tedy do minulého století, experti ČSÚ během něj evidují první zmínky u jedenácti obcí.

Nejznámější patrně bude Havířov, město vybudované pro horníky z Ostravsko-karvinských dolů, slavnostně vyhlášené v roce 1955.

Nekončící práce

Odborníci Českého statistického úřadu, kteří na historickém lexikonu obcí pracovali, vytvořili nejúplnější a nejobsáhlejší sbírku prvních zmínek na základě mnoha knih a pramenů.

Sami ale přiznávají, že data se mohou v různých zdrojích lišit. „Upřesnění roku první písemné zmínky komplikuje nedostatečná spolehlivost pramenů o osidlování ve středověku i novověku. Nadto se mnohé dnešní obce skládají z menších částí různého data vzniku a vývoj osad často nelze z pramenů doložit,“ vysvětlují.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

„Lze předpokládat, že orientační údaj o první písemné zmínce bude v závislosti na dalších bádáních a objevováních dosud neznámých pramenů dále upřesňován,“ dodávají autoři lexikonu.

První písemná zmínka není ve většině případů totožná se skutečným vznikem sídla, od kterého může být vzdálena až celá staletí.

„Rok založení obce známe bezpečně přibližně jen u 200 až 300 obcí,“ píší statistici.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř