Čtyři mrtvé, z toho dvě děti, si v polovině července vyžádala nehoda u Bohuňovic na Olomoucku. Řidič felicie nedal při odbočování přednost protijedoucí tatrovce.

O měsíc později zahynuli čtyři lidé při srážce osobního auta a malého nákladního vozu u jihočeských Vodňan.

Obě nehody se tak výrazně zapsaly do letošní tragické bilance dopravních karambolů na tuzemských silnicích: od ledna do konce září při nich zahynulo už 410 lidí, což je o 43 více než ve stejném období loňského roku.

Smrtící hic i uzavírky

Proč letos obětí dopravních nehod výrazně přibylo?

„Velký negativní vliv na kondici nejen řidičů automobilů, ale i motocyklistů, chodců a cyklistů, mělo abnormálně teplé a suché počasí,“ říká Roman Budský, dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti. „Na silnicích se pohybovalo velké množství pomaleji a hůře reagujících lidí. Navíc byli nervóznější a náchylnější k rizikovému a agresivnímu chování.“

Ilustrační foto. Sklizeň na poli u Dolního Třebonína.
Brambor bude o pětinu méně. Problémy hlásí celá Evropa, ceny poletí nahoru

K tragickým číslům podle něj přispěl i nezvykle vysoký počet uzavírek na tuzemských silnicích a dálnicích.

„Řidiči trávili neplánovaně mnoho času v kolonách. Řada z nich pak doháněla ztracený čas. Šoféři navíc objížděli rekonstruované úseky dálnic po silnicích nižších tříd,“ poznamenává Budský, bývalý šéf Besipu. A jak vyplývá z údajů Centra dopravního výzkumu, pravděpodobnost usmrcení při nehodě se na silnicích první třídy zvyšuje ve srovnání s dálnicemi více než 3,5násobně.

Ostatně to dokládají i statistiky za prvních devět měsíců letošního roku: zatímco na dálnicích zahynulo 25 lidí, na „jedničkách“ to bylo 146 účastníků silničního provozu.

Sportující děti. Ilustrační foto.
Šikovnější děti? Z bohatších rodin, kde je vedou ke sportu

Kdo zabíjí nejvíc

Největšími zabijáky zůstávají i letos řidiči motorových vozidel. „Zavinili 82,6 % dopravních nehod, při nichž přišlo o život 377 osob, což představuje nárůst usmrcených o 40 osob,“ píší v analýze policejní statistici.

Řidiči osobních aut jsou zároveň nejčastějšími oběťmi smrtelných karambolů, letos jich zemřelo už 148. Následují je chodci (79 obětí), motorkáři (77) a spolujezdci v osobácích (56 zemřelých).

Chalupa. Ilustrační foto.
Chcete si pořídit chatu či chalupu? Milion korun ve většině Česka nebude stačit

Nejčastějšími příčinami tragických nehod způsobených řidiči motorových vozidel jsou nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky (66 usmrcených) a vjetí do protisměru (64 obětí).

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř