Vánoční speciál Deníku najdete ZDE

Debaty o tom, jaké suroviny patří do toho zaručeně nejlepšího bramborového salátu, jsou věčné. Obdobě jako hádky, zda za komunismu bylo levněji. Recepty na ten nejchutnější salát si Deník netroufá rozsoudit. Srovnání cen však provedl. Jak to dopadlo?

Na sklonku socialismu vyšlo kilo kapra na 20 Kčs a brambor na 1,60 koruny československé. Letos před Vánoci za nejběžnější českou rybu zaplatíte v průměru 172 korun za kilogram (statistici dlouhodobě sledují ceny vykuchaných ryb v obchodech, nikoli těch živých, které jsou nabízené v kádích v ulicích měst), hlavní surovina na bramborový salát vyjde na 13 korun.

Když se ceny srovnají s tehdejší a nynější průměrnou mzdou, ukazuje se, že dvě hlavní suroviny pro přípravu štědrovečerního hlavního chodu ukrojí z platů prakticky stejnou část.

Platy od roku 1989 do letoška vzrostly skoro devětkrát – obdobně ale i ceny brambor a kaprů. Ostatní suroviny – od oleje na smažení řízků přes sterilované okurky až po tatarku – jsou již v přepočtu na průměrný plat podstatně levnější. Nicméně vzhledem k jejich malému množství v receptu mají na výslednou cenu sváteční večeře celkem zanedbatelný vliv.

Čtěte také: Nejhorší dárky: tablety na hubnutí či žehlicí prkno

Jiné je to ale u cukroví. Ukazuje se, že všechny suroviny – například na tradiční vánočku – zdražily za posledních sedmadvacet let mnohem méně, než o kolik vzrostly platy. Upéct cukroví tak vyjde zhruba na třetinu. Řečeno jinými slovy: za průměrný plat lze upéct třikrát víc vánoček než na sklonku socialismu.

Velmi podobné je to i u většiny oblečení a spotřebního zboží. Kupříkladu obligátního dárku – ponožek – si je možné letos pořídit dvojnásobek než v roce 1989. Kdyby za ně někdo chtěl hypoteticky vydat celý průměrný plat, může udělat radost skoro půl tisícovce příbuzných, známých a kamarádů.

Čtěte také: Svařák index 2016: Nejvíce si užijí na Ústecku

Čtěte také: Dvě procenta Čechů neslaví Vánoce vůbec, většinou senioři