Přes 216 tisíc kandidátů od osmnácti do čtyřiadevadesáti let touží vést svou obec či se alespoň stát členem zastupitelstva. Deník se proto rozhodl najít nejtypičtějšího uchazeče o hlasy voličů v komunálních volbách. Jak vypadá?

Jmenuje se Jiří. Mužů tohoto křestního jména kandiduje celkem 10 303. Co se týče příjmení, celkem nepřekvapivě jsou nejpočetnější pánové Nováci. Průměrný věk uchazeče o místo na radnici pak činí 47 let.

Škola
Nový školní rok v číslech: Sedm set hodin výuky. S padesátiletými učitelkami

Všechna tato kritéria splňuje jeden skutečný kandidát: žije na jihu Čech, je šestkou Nestraníků pro Veselí nad Lužnicí a v kolonce povolání má uvedeno „jednatel společnosti“.

Velké ambice ukázali muži s příjmením Dvořák. Ti se umístili na druhém místě v žebříčku příjmení, přestože v celé populaci jsou až na čtvrté pozici. Přeskočili tak Svobody i Novotné.

Sportující děti. Ilustrační foto.
Šikovnější děti? Z bohatších rodin, kde je vedou ke sportu

Až pátým nejčastějším příjmením je první ženské – Nováková. Ostatně žen je na kandidátkách pouhá třetina.

Nejstaršími Čechy usilujícími o post v zastupitelstvu obcí jsou dva čtyřiadevadesátiletí: Zdeněk Bečka, povoláním „mistr“ z Daliměřic kandidující do turnovského zastupitelstva, a Vlasta Moravcová, karlovarská důchodkyně. Na druhé straně věkového spektra je pak 507 osmnáctiletých, především studentů.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř