Čechům med chutná stále víc. Kdyby medvídek Pú věděl, že Česko je země medu zaslíbená, jistě by se sem neváhal přestěhovat ze Stokorcového lesa. Podle statistiků v roce 2015 průměrný Čech spořádal kilogram medu. Přitom ještě v roce 1989 to bylo jen 400 gramů.

Statistiky rovněž uvádějí, že v červnu v obchodech stálo zmíněné kilo medu 211,61 koruny. Včelaři oslovení redaktory Deníku v regionech říkají, že obvykle od zákazníků chtějí kolem 160 až 170 korun za sklenici.

Lidé ovšem letos budou zřejmě muset sáhnout hlouběji do peněženek. Sezona medu nepřála a produkce medu bude podprůměrná. „Po teplém březnu přišel chladný duben. První med potřebovaly včely samy pro sebe, na včelaře nezbylo,“ řekl Deníku včelař Jakub Dolínek z Liberce, který propaguje včelařství na webu včelky.cz.

Poté včelám ublížily přívalové srážky v červnu i červenci. Smyly medovici, jež je důležitou složkou včelí potravy. „Navíc po zimě byly lokálně větší ztráty než obvykle způsobené nosematózou,“ připomněl včelař hmyzí onemocnění. „Cena medu proto bude oproti loňsku minimálně o 20 až 30 korun za kilogram vyšší,“ řekl.

Včelaři, kteří mají na výrobu a prodej medu živnost, se v příštím roce budou navíc muset vypořádat s povinností elektronické evidence tržeb. Pokud prodávají med, budou podléhat od 1. března příštího roku třetí fázi EET. Na ty, kteří ze včelího vosku prodávají svíčky, EET dopadne o čtvrt roku později.

Podle Českého svazu včelařů se ovšem ze zhruba 54,5 tisíce jeho členů a dalších dvou tisícovek neorganizovaných včelařů mezi podnikatele s medem řadí jen asi sedm desítek lidí. „Vědí, že se to na ně vztahuje, a netrápí je to,“ řekl Deníku tajemník svazu Petr Šerák.

Podle Dolínka u nás zájem o včelařství stoupá. Svědčí o tom také na evropské poměry vysoká hustota včelstev. Loni jich u nás na čtvereční kilometr v průměru připadalo 8,4. „Přístup ke včelaření je dnes u nás ‚nízkoprahový‘, a tak se stalo módní záležitostí,“ míní Dolínek. Přispívají k tomu dotace, jimiž kraje začínající včelaře podporují. Zájem o včely tak podle něj mají zejména chovatelé s nanejvýš deseti včelstvy.

Mnoho začínajících včelařů ovšem o sladké hobby brzy ztratí zájem. „Start je skoro nic nestál, a když se chov včel ukáže být složitý, raději to vzdají,“ dodal včelař.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř